Wan Toe Frie

persoonlijke blog van Frieda Gijbels

Toch prachtig, wat ze daar in Spanje van die kapel hebben gemaakt.  Het was een kapel die op instorten stond en volledig gerestaureerd werd, voorzien van schitterende muurschilderingen én een skateramp.  De middelen werden verzameld  door crowdfunding. 

Maar ook bij ons zijn er zoveel kerken en kapellen die, laten we zeggen, onderbenut zijn.

Terwijl ze wel veel geld kosten aan de gemeenschap.  Wist je dat de gemeenschap elk jaar een hoop moet bijpassen, om de rekening van de kerkfabriek te doen kloppen?  Terwijl de kerkfabriek in vele gevallen wel degelijk bezittingen en beleggingen heeft, waaruit inkomsten worden gegenereerd, en waardoor de bijdragen in principe een stuk lager kunnen zijn.  De kerkfabriek doet ook aan crowdfunding, maar dan verplichte, en volgens mij al te vanzelfsprekende.  Ze gaat ervan uit dat de rekening wel in orde zal komen.

Nu, van de andere kant is het natuurlijk wel zo dat de cultuur van de katholieke Kerk deel uitmaakt van onze geschiedenis, dat ze voor een deel heeft gevormd wie we zijn.  Al is het de afschuw voor de nonnenschool, of de herinnering aan enge pastoors.  Alleen al de architectuur biedt een mooi overzicht van onze recente geschiedenis.   De romaanse of gotische gewelven, of het modernisme   van de jaren ’60, meestal heeft elke gemeente wel een bepaald arsenaal, waaraan voor velen ook herinneringen kleven. Misschien is het logisch dat een deel van ons belastinggeld gaat naar het onderhoud van de vaak prachtige gebouwen.

Van de andere kant denk ik dat het wel eens responsabiliserend en louterend zou kunnen werken als de Kerk terug moeite moest doen om kerkgangers aan te trekken.  Of als mensen zouden kunnen kiezen of ze al dan niet een deel van hun belastinggeld aan de Kerk willen schenken.

Sowieso denk ik dat het onverantwoord is dat de kerkgebouwen onderbenut blijven op de manier zoals dat nu het geval is.

In onze gemeente, met 5 kerkdorpen en in totaal ongeveer 13000 inwoners, zit niet elke kerk elke dag, laat staan elke week overladen vol. 

Een eerste idee zou kunnen zijn dat één van de vijf kerken effectief nog voor erediensten wordt gebruikt.  De mensen die graag naar de mis willen en minder mobiel zijn, kunnen worden opgehaald.  Het zal alleszins goedkoper zijn dan de bijdragen die we moeten leveren aan alle vijf de kerkfabrieken.  Bovendien zit de kerk dan wel weer vol en is het hele gebeuren opnieuw wat gezelliger.  Wie weet krijgt de pastoor zelfs vernieuwde inspiratie, als hij weer voor een volle kerk mag preken.

De andere kerken kunnen dan voor andere projecten, of andere verenigingen worden aangewend.  Het liefst polyvalent.  Ik denk in eerste instantie aan zangkoren en muziekverenigingen, maar waarom zelfs geen binnensportclub?  Judo, volleybal, tafeltennis, badminton, dansverenigingen.  Het zou de sporthal wat ontlasten en een soepeler uurschema toelaten.  En op deze manier kan het kerkgebouw één van de opdrachten, ik denk zelfs de belangrijkste, van de Kerk overnemen: gemeenschap vormen, een sociaal web spinnen, samen beleven, elkaar leren kennen, samen lachen, elkaar troosten. 

kerk

Foto uit Knack Weekend van 20/01/2016 – El Kaos Temple in Llanera (Asturië)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: