Wan Toe Frie

persoonlijke blog van Frieda Gijbels

Een tijdje terug was er nogal wat te doen over de “rijkdom” van de N-VA.  Een 30-tal jaar geleden, lang voordat de N-VA bestond, hadden politici immers besloten dat politieke partijen geld zouden krijgen van de overheid, met de bedoeling dat ze onafhankelijker zouden zijn en minder gevoelig voor corruptie.  Niet elke partij zou daarbij even veel krijgen. Hoe groter de partij, hoe meer centen, want hoe meer mensen ze vertegenwoordigden. Dat moet toen zo ongeveer de redenering zijn geweest.

Nu is lange termijn denken niet meteen het sterkste punt van de traditionele partijen, evenmin als bescheidenheid dat meestal is voor de gemiddelde politicus.  Dus dat zij op een dag niet meer de grootste partij zouden zijn, en een andere partij dus wellicht meer centen zou krijgen, dat was ten eerste niet hun onmiddellijke probleem (want ten vroegste voor een volgende legislatuur) en ten tweede sowieso ondenkbaar.  Pas toen de N-VA de grootste partij werd, met dus de hoogste dotatie, werd het debat over de partijfinanciering opnieuw aangezwengeld.

Enfin, dit ter zijde.  Vandaag is gebleken dat de CD&V toch ook een stevige oorlogskas moet hebben.  Ze hebben immers zó veel geld, dat ze zelfs in Oudsbergen weginfrastructuur gaan bekostigen.  Dat lezen we vandaag namelijk in het krantje “Wij samen in Oudsbergen”, uitgegeven door de lokale CD&V.

Er staat letterlijk: “Om de reis naar school zo vlot mogelijk te doen verlopen, investeert CD&V Oudsbergen in verkeersveilige schoolomgevingen en veilige routes naar school”.  Even verder staat er “De voorbije jaren heeft CD&V fors geïnvesteerd in de verkeersveiligheid van de twee grote wegen die langs Wijshagen lopen.”

En wij die dachten dat het ons aller gemeentebestuur was, dat met onze, dus uw en mijn, centen aan de slag ging.  Niet dus.  Het is de partij CD&V die dit bekostigt, zo beweren ze.  Een mooie geste als dat waar zou zijn, dat moeten we wel toegeven.

A propos: in hun vorige krantje lieten ze ook al weten dat de CD&V de Commanderij in Gruitrode had gekocht! 

Nu, dat maakt dus dat er weer ruimte komt in de begroting en dat onze belastingen voor andere projecten kunnen worden aangewend. 

Als we dan toch enkele suggesties mogen geven: vergeet die zandwinning op Donderslagheide.  De grootste troef van onze nieuwe gemeente is de uitgestrekte en ongerepte natuur.  Zorg ervoor dat wij een unieke trekpleister worden voor ieder die op zoek is naar rust en sportieve ontspanning. Het hoeft allemaal zo veel niet te kosten: veel meer vuilnisbakken, elektrische laadstations, banken om te picknicken en uit te rusten.  Breng de natuur tot in de dorpskernen.  Durf met de inwoners te overleggen over het autoluw maken van bepaalde kleine wegen.  Spoor mensen aan om te fietsen, te joggen, te wandelen, door de infrastructuur in topconditie te houden. Geef de dorpskernen kansen om hun troeven uit te spelen en kleinhandel en horeca aan te trekken door ze aantrekkelijk en veilig te maken voor zowel auto’s als zwakke weggebruikers.  Maak een toegankelijk (elektronisch) platform waar verenigingen, inwoners en vrijwilligers elkaar gemakkelijk kunnen vinden.  Maar goed – meer hierover in het N-VA programma voor de komende verkiezingen.  En dat geld hoeft trouwens echt niet allemaal alleen uit de CD&V kas te komen, wat ons betreft…

Maar uiteindelijk: komaan, beste CD&V-vrienden, graag wat meer bescheidenheid. De mensen zijn echt niet zo dom als jullie denken. Jullie werken hopelijk voor de gemeenschap, en niet voor jullie eigen imago en eigenbelang. Toch nog maar eens de bijbel raadplegen, misschien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: