Wan Toe Frie

persoonlijke blog van Frieda Gijbels

Ja, wat een goed nieuws show, zeg.  Er lijkt geen einde aan te komen.

Zo goed als elke week lachen ze je toe vanuit de krant, de burgemeesters en hun gevolg.  Al dan niet met hun duimpje omhoog.  Om hun volgende exploot in het fusieverhaal aan te kondigen. Is natuurlijk ideaal in deze tijden.  Kwestie van de kosten van de verkiezingscampagne wat te drukken.

Nu was het dus de belastingverlaging die in het nieuws kwam.  En natuurlijk kunnen we daar niet tegen zijn.  Wie wel?  Wij zijn trouwens nooit zomaar tegen.  Wij zijn voornamelijk vóór dergelijke initiatieven.

Het is nog straffer, in Meeuwen-Gruitrode pleit onze fractie al van in het begin van de legislatuur (2013) voor een verlaging van de personenbelasting tot minstens het Vlaams gemiddelde.  Dat stond zelfs in ons verkiezingsprogramma (2012). De reden om hierop aan te dringen was duidelijk: het gemeentebestuur van Meeuwen-Gruitrode zette jaarlijks zo’n miljoen euro van uw belastinggeld aan de kant.  Dat leek ons compleet onnodig.  Een gemeente moet toch geen winst maken op kap van de inwoners?

Maar het college van burgemeester en schepenen gaf telkens aan dat ze daar geen verandering in wilden brengen.  Zo goed dat ze bezig waren!  Ja, dat zal wel, als u en ik elk jaar opnieuw meer afdragen dan in Vlaanderen gemiddeld genomen gebruikelijk is.

Want zo zijn ze wel, hoor, over het algemeen.  Een beetje vies van input.  Dat is ook fysiek aan hen te merken tijdens de gemeenteraden. De ene keer proberen ze voorstellen zo snel mogelijk af te wimpelen door de oppositie af te blaffen.  De andere keer wordt er achterovergeleund in de schepenstoel en scheef gelachen.  In het beste geval wordt een voorstel “meegenomen”. 

Ondertussen weten we dat dat niet noodzakelijk positief is, als ze iets “meenemen”. Want die voorstellen zien we dus nooit meer terug. 

De voorstellen die werden afgeblaft daarentegen, dat waren de echte goeie. Die worden dus wel meegenomen.  Om zeker niet verdacht te worden van ideeënpikkerij, wordt er een tijdje gewacht, dan wordt de pers ingeschakeld en dan gaat het idee de krant in, met een goede foto en een brede glimlach.  Om uit te stralen dat het zéker wel van hen kwam, dat voorstel.

Toen de gemeentelijke fusie werd aangekondigd, stelde onze fractie uiteraard opnieuw de vraag of de gemeentelijke belasting dan eindelijk kon worden verlaagd.  Want de financiële ruimte zou toch vergroten, dat beweerde het bestuur ook zelf, dus de inwoners moesten dan toch op de eerste rij staan als het ging om het verzilveren van de efficiëntieoefening.

Maar, nee, ons voorstel werd ontweken. Terwijl het principe van belastingverlaging toch een cruciale factor had moeten zijn in het overwegen van een gemeentefusie.

Wellicht was het moment nog niet gekomen.  De timing was nog niet perfect.  Het zou verdrinken in al dat andere goede nieuws dat ze nog moesten aankondigen.  De hoorzittingen bijvoorbeeld.  Ze gingen hoorzittingen organiseren. 

Die hoorzittingen zijn toch ook tekenend voor de ingesteldheid van het gemeentebestuur. Want wat ze nog niet helemaal door lijken te hebben is wie er precies gehoord moet worden.  Zij gaan ervan uit dat de zaal zich vult met toehoorders, waarna zij – de leiders van het dorp – hun betoog kunnen doen. Tot meerdere eer en glorie van zichzelf.  De schepenen mogen al blij zijn als ze ook even het woord krijgen.  En de burgemeester van Opglabbeek, die lijkt regelmatig bevestiging te zoeken bij zijn collega – die met de carrière in het Vlaams parlement (en wie weet hoever zijn ambities nog reiken). 

Het omgekeerde principe, dat van het publiek dat gehoord wil worden en dat zijn bedenkingen en bezorgdheden mag uiten, daar zijn ze blijkbaar nog niet aan toe.  Zo werden mensen die een kritische blik op één of ander durfden te werpen publiekelijk de mond gesnoerd.  Laat staan dat ze hen de mogelijkheid zouden geven om te debatteren.

Uiteindelijk zal de aanvullende personenbelasting dus dalen.  Relatief meer voor de Meeuwen-Gruitrodenaars dan voor de Opglabbekenaars.  De Meeuwen-Gruitrodenaar zal dan weer meer belast worden op zijn onroerend goed, zijn appeltje voor de dorst.  Wat houdt dat dan in voor bijvoorbeeld de gepensioneerden, die geen hoge inkomsten hebben, maar wel een eigendom? Zullen die ouderen van Meeuwen-Gruitrode wel zo blij zijn met deze hervorming?   

En dan die belasting op drijfkracht, een archaïsche heffing voor ondernemers, die in Meeuwen-Gruitrode nog steeds bestond.  Eindelijk wordt die afgeschaft, als één van de laatste gemeenten van Limburg.  Ook dat was één van de vragen die de N-VA telkens opnieuw heeft opgeworpen.  Maar, je weet wel.  Die vraag werd dus weggelachen.

Nu de belasting op drankslijterijen nog.  De horeca mag wel eens een duwtje in de rug krijgen.  Zij vormen immers voor een groot stuk de spil van het sociale weefsel en zijn niet weg te denken uit een bloeiend dorpscentrum.  Dé plek om te debatteren over de gang van zaken in onze gemeente, bijvoorbeeld.  En of dat project omtrent die Commanderij van Gruitrode wel zo visionair is en of dat niet gewoon veel te veel geld kost.  Een hele hoop opcentiemen.

 

*Enkele voorbeelden van voorstellen van de N-VA fractie, die achteraf opgepikt werden (niet exhaustief): Afbraak bouwval aan kruispunt Meeuwen-centrum, jaarlijks uithangen van de regenboogvlag, samenaankopen met andere gemeenten, masterplan voor de commanderij met budgettering (eerst was die budgettering), restauratie muur kerk Neerglabbeek, fietspaden Wijshagerkiezel, lokaal Chiro meisjes, Blue Assist systeem, “bij”vriendelijke gemeente, …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: