Wan Toe Frie

persoonlijke blog van Frieda Gijbels

Vanmorgen haalde het de kranten, zelfs hier en daar een voorpagina. CM Limburg was namelijk zo onvoorzichtig geweest om het deze keer gewoon zwart op wit te drukken. Het was hun medewerkers verboden om voor een andere partij op te komen dan voor de CD&V. De zuil vond het blijkbaar nodig om haar werknemers nog eens te wijzen op haar bestaan en de onderlinge verbondenheid, die blijkbaar wat te wensen begon over te laten.
Het moet inderdaad wat ongemakkelijk aanvoelen. Een andere partij lijkt de nieuwe volkspartij te worden, Groen blijft groeien, de CD&V krimpt ineen. En dat dus ook in Limburg, de provincie waar de christelijke zuil toch heer en meester dacht te zijn, en waar de aansluitingsgraad bij de CM traditioneel erg hoog ligt. Een beetje rekenwerk volstaat om te concluderen dat er ook CM-leden moeten zijn die hun voorkeur voor een andere partij durven uit te drukken dan voor wat ooit de “Christene VolksPartij” was.
En dat was toch nooit de bedoeling van die zuilen? Wie zich aansloot bij de CM, werd verondersteld om zich ook bij de visie van de katholieke partij aan te sluiten. En al zeker wie voor de CM werkte. Dat moest toch niet met zoveel woorden duidelijk gemaakt worden, zeker? Tot nu. Het moet toch een beetje paniek zijn geweest, dat heeft geleid tot de onvoorzichtige nota in kwestie. Wellicht werd de nota gelekt door een werknemer die – terecht – vond dat hij zelf wel kon beslissen welke partij zijn voorkeur wegdroeg.

Dat de bewuste partij het niet altijd even nauw neemt met ethiek, blijkt ook af en toe in onze gemeente.

Zo vertrok er verleden maand een e-mail naar jongeren uit Oudsbergen. Toevallig tikten we er eentje op de kop. De mail ging uit van “Jongeren 2030”. Er werd in gesteld dat het schepencollege de betreffende persoon ideaal vond om mee te komen brainstormen met andere jongeren, in “het Orshof”, over een aantal thema’s, zoals wonen, werken, vrije tijd… Het feit dat de jongere in kwestie aanbevolen was door het schepencollege, zou moeten wijzen op een gemeentelijk initiatief. Dat was buiten “Google” gerekend. Al snel werd duidelijk dat “Jongeren 2030” een initiatief van “Jong CD&V” was (de jongerenafdeling van de partij), dat in verschillende Vlaamse gemeenten plaatsvond. Nergens werd in de e-mail echter melding gemaakt van een bepaalde partij, waardoor jongeren wellicht nietsvermoedend naar een CD&V event werden “gelokt”.

Het ging zelfs zo ver dat de vermelding “Jong CD&V” uit het logo (een oranje bol) van “Jongeren 2030 Noord-Limburg” werd gefotoshopt. Voor dezelfde activiteit in andere Vlaamse gemeenten, werd er wel netjes vermeld wie de initiatiefnemer was. Je zou bijna denken dat de burgemeesters, die beiden – dat spreekt vanzelf – aanwezig waren, eraan twijfelden of het merk CD&V wel zo uitnodigend was naar jongeren toe.

Dat het schepencollege zich uiteraard niet in die hoedanigheid mag engageren voor een partijpolitiek evenement, werd blijkbaar gemakshalve vergeten.

Een ander ding is het lokale infoblad. Ik weet niet of het u ook is opgevallen, maar soms vraag ik mij af of het de bedoeling is de bevolking te informeren, dan wel of het een fotoboek is van de gemeentelijke avonturen van het college van burgemeester en schepenen.

Ook treffend is het aantal hoorzittingen dat de laatste weken weer begint toe te nemen. Pas maar op. Podia zijn er om zelf te creëren, zullen ze denken. Hoorzittingen komen goed over. Zeker wanneer we daar geen andere partij voor hoeven uit te nodigen.
Op de vraag hoe het kwam dat de oppositie soms pas de dag zelf van zo’n hoorzitting op de hoogte werd gesteld, moet de burgemeester op de gemeenteraad (november, Meeuwen-Gruitrode) iets hebben gemompeld van “bepaalde problemen”, al kon hij niet verklaren welke problemen dat dan juist waren.

En dan zijn er natuurlijk de verhalen van mensen die te horen kregen dat ze niet zouden geholpen worden, “omdat ze met de oppositie hadden gepraat”. Mensen die beloftes kregen, als ze zich maar voor hun partij willen engageren, of alleszins niet voor een andere partij. Bedreigingen zelfs om bouwvergunningen te zullen herbekijken.
Natuurlijk nooit zo zwart op wit, zoals ze nu per ongeluk bij CM Limburg hebben gedaan.

We durven te geloven dat mensen dit soort politiek niet meer pikken en dat ze zelf wel zullen beslissen voor welke partij ze zullen uitkomen. Binnen de CM, en binnen soortgelijke zuilgebonden organisaties, zal het altijd moeilijk blijven. Want al wordt men teruggefloten door CM nationaal, de toon is gezet en het kader is duidelijk. Die bovenste schuif zal er niet in zitten voor wie het waagt voor een andere partij op de lijst te gaan staan.

Al lijkt de keuze voor een politieke partij op lokaal vlak van minder belang, en wordt er traditioneel meer voor “mensen” dan voor “partijen” gestemd, toch is dat belang er wel degelijk en zal het in de toekomst nog toenemen. Gemeenten krijgen meer bevoegdheden, de uitdagingen worden groter en schaalvergroting is onvermijdelijk om ook een efficiënt en sociaal beleid te kunnen voeren voor de inwoners. Een duidelijke visie, met een strategisch langetermijn plan zal dan ook steeds belangrijker worden.

Ook op lokaal vlak denk ik dat de – zuilloze – N-VA daar het verschil kan maken. Een duidelijke lokale visie voor de lange termijn, effectieve inspraak van burgers voor specifieke projecten, een transparant beleid zonder belangenvermenging zijn de toekomst, van het Europese niveau tot het gemeentelijke. Die zuilen zijn niet altijd de weg naar goed beleid en gezond verstand, zeker niet als ze misbruikt worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: