Wan Toe Frie

persoonlijke blog van Frieda Gijbels

De eerste schepen van onze gemeente pakte net voor het weekend op Facebook uit met “goed nieuws”.  Hij had de afgelopen jaren prachtig werk geleverd en zou de gemeentefinanciën met een gerust hart kunnen overhandigen aan zijn opvolger. Want dat had hij in de krant gelezen.  In Het Laatste Nieuws, nota bene.  En  nomen est omen, want wat bleek: de belastingdruk in onze gemeente was de op 6 na laagste van heel Vlaanderen. Dat hij daar nu pas achter kwam!  De burgemeester volgde prompt.  Ook hij postte fier op Facebook hoe goed de Meeuwen-Gruitrodenaar het toch wel getroffen had.  De tabel die hij bij de post voegde, zou de criticasters wel over de streep halen.

Het gekke is dat we in onze gemeente helemaal niet zo weinig belastingen betalen. De aanslagvoet van de aanvullende persoonsbelasting is hoger dan het Vlaams gemiddelde.  We betalen sinds limburg.net bovendien meer voor onze afvalfactuur. Die tabel deed dus vermoeden dat er op een vreemdsoortige manier conclusies waren getrokken.

Het bewuste krantenartikel bleek niet langer online te staan.  De link leek wel door Het Laatste Nieuws verwijderd?  Om te weten op welke cijfers dit artikel gebaseerd was, werden de originele cijfers opgevraagd.

Al gauw kwam de aap uit de mouw. Want wat had de journalist in kwestie gedaan?  Hij had alle belastinginkomsten per gemeente (behalve de bedrijfsbelasting) gedeeld door het aantal inwoners.   Makkelijk zat.  Het vervelende is echter dat je uit die totale som hoegenaamd niet kunt concluderen hoeveel gemeentebelastingen een gemiddeld huisgezin moet betalen.  

Er zitten namelijk een aantal denkfouten in die redenering.  Men gaat ervan uit dat het altijd beter is voor de inwoners als een gemeente minder belastingen binnenkrijgt.  

Dat zou dus willen zeggen dat men beter zou stoppen met facturen te innen, want die zorgen alleen maar voor een slechtere rangschikking in een soortgelijk artikel. 

Men zou de mensen moeten ontmoedigen om te gaan werken.  Want hoe meer werklozen, hoe minder inkomsten van de aanvullende personenbelasting, dus hoe lager de belastingdruk volgens de krant en hoe beter de score van het bestuur.

En omdat ook onder andere de belasting op tweede verblijven werd meegeteld in de berekening, waren de kustgemeenten niet goed bezig.  Die bengelden helemaal achteraan in de rangschikking, want de zogenaamde belastingdruk was torenhoog!  Terwijl de inwoners van die kustgemeenten natuurlijk helemaal geen belasting op een tweede verblijf verschuldigd zijn in hun eigen gemeente.

Enfin, niet verwonderlijk dat het artikel van het internet werd gehaald.  Want de conclusies en de “rangschikking” slaan nergens op.  Vreemd dat de burgemeester en zijn eerste schepen niet even hebben gekeken hoe de cijfers in elkaar zaten en hoe wij daar in die top 10 zijn geraakt.

De enige manier om de belastingdruk van verschillende gemeenten met elkaar te vergelijken, is kijken naar de opcentiemen op de onroerende voorheffing, en naar de aanslagvoet die toegepast wordt op de aanvullende personenbelasting.  En wellicht ook naar de belasting op huisvuil.  Een betere vergelijking lijkt ons het kaartje dat door De Tijd werd gepubliceerd.  Een gemiddeld gezin in Meeuwen-Gruitrode blijkt dan 2200 euro per jaar aan gemeentebelastingen te betalen.  Dertien gemeenten zijn warempel goedkoper – en dat enkel in Limburg, om over de rest van Vlaanderen nog te zwijgen.  En dan zie je dat een gemiddeld gezin in Knokke-Heist slechts 713 euro betaalt, terwijl de zogezegde “belastingdruk” volgens Het Laatste Nieuws daar torenhoog zou zijn.

Tja. Appelen met appelen vergelijken.  En peren met peren… En de inwoners niets wijsmaken.  Dat ook.

2 gedachtes over “Over Meeuwen-Gruitrode, gemeentebelastingen en “alternatieve feiten”…

  1. Mia Clijsters schreef:

    Duidelijk en correct! Ze zijn er als de kippen bij om zaken te publiceren met als doel de mensen een rad voor ogen te draaien, terwijl ze best weten dat de belastingdruk veel hoger is in werkelijkheid dan vermeld in het artikel van HLN. Prima, goed gedaan Frieda !

  2. janssen dominique schreef:

    De eerste schepen is vroeger voetballer geweest.het is normaal dat hij de voorzet van HLN probeert binnen te koppen.Hij kan zo de politiek door de grote poort verlaten.
    Het zegt wel veel over hoe hij denkt over de meeuwen-gruitrodenaars.Mij maakt het niet uit ik ken hem al enkele jaren maar ik hoop wel voor hem dat hij dit ondewust (niet wetende dat de cijfers niet kloppen)heeft gedaan anders heeft hij een gigantisch persoonlijk probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: