Wan Toe Frie

persoonlijke blog van Frieda Gijbels

Zie ook http://mutshaves.wordpress.com.

Zo, de laatste mutsen zijn de deur uit.  Tijd nu voor iets wilds, want de fazanten moeten gevuld, de hertengebraden gekorst.  Hopelijk heeft iemand ze al geschoten, want ik kan tenslotte niet alles zelf doen (haha).

Maar even serieus: dank aan iedereen die een muts of een hoofdband heeft gekocht, of die tijdens onze marktbezoeken een gulle gift deed voor een warme chocomelk of een glühwein.  Het heeft ons meer dan 1000 euro opgebracht – die recht naar Bednet gaan. 

Dank ook aan de leden van het bestuur van N-VA Meeuwen-Gruitrode om mee te willen gaan in mijn zotte plannen.  U moet zich voorstellen dat ik daar op de bestuursvergadering afkwam met een paar prototypes van mutsen en dat ik hen moest overtuigen dat we daarmee geld zouden kunnen inzamelen.  Maar iedereen was verbazend snel enthousiast, en men heeft zich dan ook volop op de marketing en verkoop gestort. 

Het was me het maandje wel.  Persoonlijk heb ik een muts of vijftig gebreid en gehaakt.  Dat wil dus zeggen minstens één per dag.  Er kwam heel wat creativiteit aan te pas.  Overal sleurde ik mijn breigerief mee.  Tijdens de middagpauze in de praktijk werd het naar boven gehaald, als ik een kwartiertje eerder klaar was of iemand kwam net te laat, dan was het zover – en ik besefte goed dat ik daarmee het cliché van de doorsnee zaakvoerder danig ontkrachtte.  Ik moest soms breinaalden en wol langs patiënten door in de wachtzaal smokkelen en tegelijk mijn professionaliteit bewaren.  Ik at en breide simultaan.  Het gênantste was misschien wel de controle voor het partijbestuur.  Dat vindt in de gebouwen van het Vlaams Parlement plaats.  En voor je binnen mag, moet je door een metaaldetector.  Waarop ik dus mijn tas ondersteboven moest keren.  Dat moet ik overigens elke keer, maar meestal is het hoogstens een wirwar van laders, zakdoeken, laptop, telefoons en deo.  Nu moest ik ook een paar breinaalden laten zien, een maasnaald en een schaar.  Leg dan maar eens uit dat je geen snode plannen hebt…

Maar het was leuk, het was eigenlijk gewoon een goed excuus om eens ongegeneerd te doen wat ik graag doe.  Creatief zijn, authentieke producten maken, slogans verzinnen.  Terwijl de (af)was even mocht blijven staan, want ik was bezig voor het goede doel.

En dat goede doel vond ik goed gekozen, dus ik breide met plezier nog net die paar naalden.  Ik maakte toch nog snel die pompon, ik naaide de naden nog rap even dicht voor het slapengaan.

De producten werden via een geïmproviseerde webshop aan de man gebracht, maar we zijn ook live gaan verkopen.  Ik heb één markt mee kunnen doen.  De markt in Gruitrode, waar er een groenten- en fruitkraam staat, en een kippenboer.  That’s it.  Ook wel weer een aparte ervaring.  Je kraam installeren, je producten uitstallen.  Naar de collega’s van groenten en fruit gaan voor een tros bananen en een kilo mandarijnen.  Naar de kippenman gaan voor een gebraden kip.  De groentenboer die dan een hoofdband komt kopen, de kippenman die een muts komt halen.  Je even een marktkramer wanen.  En dan de marktbezoekers.  Die nooit mutsen dragen, die toch even komen piepen, die twee mutsen ineens kopen, die wel willen doneren voor een choco of een warme wijn, of zomaar, voor niks.  Die doen alsof je er niet staat, die sympathie hebben voor je actie, die enthousiast zijn.

Stiekem ben ik al aan het dagdromen over de actie van volgend jaar.  Een breibattle tegen die van Femma?  Of tegen Groen, die van de geitenwollen sokken?  Of gaan we ook de mensen die niet kunnen breien aan het werk zetten?  Nestkastjes maken? Voederplankjes voor vogels, mezenbollen… Mijn fantasie kent geen grenzen, zoals u ziet.

Maar goed, ik ga eens kijken waarmee ik die fazanten kan opvullen, of wat ik bij dat hertengebraad kan serveren.  En ik hoop van u hetzelfde.

Ik wens u graag een warme en gezellige eindejaarsperiode, en af en toe buikpijn van het lachen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: